Kip op drie manieren

In mijn vorige post kondigde ik het al aan: budget-kerst-recepten. Dit recept valt natuurlijk ook in die categorie: kip is relatief goedkoop vlees – zelfs biologische scharrelkip is tegenwoordig goed betaalbaar – en het ziet er heel luxe uit.

Ik maakte met één scharrelkipfilet twee borden vol lekkers. Het was wel een grote filet, dat moet ik toegeven, maar dan nog. Één filet, twee borden. Houd de garnituur en saus simpel en voilá, goedkoop en lekker. De drie bereidingen die je ziet zijn links een kiprollade met paddenstoelen, in het midden achter een gebakken kiptartaartje en rechts twee krokante kipschnitzeltjes. Daarbij serveerde ik flinterdunne krokant gebakken aardappelschijfjes, gekookte aardappeltjes, rucola, glasnoedels en een witte-wijnsaus.

DSC_1340

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 grote kipfilet (€1,44; €2,87 voor 2, supercoop)
  • 1 grote champignon (€0,10; €1,20 voor 400 gram, supercoop)
  • 1 ui (<€0,05; ik kocht twee maanden geleden 5 kilo voor 1 euro bij de LIDL)
  • 2 aardappelen (€0,10; wederom groot inkopen loont)
  • 3 eetlepels bloem (<€0,05; 1 kilo kost ongeveer €0,40)
  • 1 ei (gratis van de kippen van mijn schoonouders, anders €0,20; €1,20 voor 6)
  • 1 eetlepel kruidenroomkaas (€0,10; 1 bakje voor ongeveer €0,50)
  • 5 eetlepels panko, paneermeel of 2 gecrushte beschuiten (wederom <€0,10; paneermeel: €0,35 voor 150 gram)
  • een scheut witte wijn (<€0,50; neem niet de duurste wijn)
  • een scheut slagroom (<€0,10; €0,45 voor 200 ml)
  • olie en boter om in te bakken (<€0,10; niet te veel gebruiken)
  • rucola ter garnering (€0,75; €1,50 voor een zakje, gebruik ong. een half zakje)

De kosten van dit budgetgerecht: ongeveer €3,50 voor 2 personen. Dat is €1,75 pp dus zeker niet duur!

Ik splits het gerecht even op in de drie bereidingen van kip en de garnituur.

1. Kiprollade met witte wijnsaus

Begin met de kiprollade. Snijd hiervoor de kipfilet in de lengte door tot een dunne plak. Leg het dikke stuk apart, dit gebruik je later voor de vulling, de tartaar en de schnitzel. Snijd het dunne stuk nogmaals in de lengte door, maar dan niet helemaal in twee stukken. Zorg dat je het open kunt slaan tot één brede, dunne plak kipfilet. Leg deze plak aan de kant.

Maak de vulling door een stukje filet van ongeveer 3×3 cm van het dikke stuk af te snijden en te snipperen. Snipper een champignon en een ui en fruit deze even aan in wat olie. Roer hier een eetlepel kruidenroomkaas doorheen. Roer dit mengsel door de gesnipperde kip. Kruid het geheel met wat zout en peper. Klap de dunne plak filet open, vul hem met 1 á 2 eetlepels van het mengsel en rol hem dicht. Gebruik een stukje keukentouw om ervoor te zorgen dat hij zichzelf niet ontvouwt terwijl je hem bakt.

Verhit een flink stuk boter in een pan tot het gaat bruisen. Voeg een klein scheutje olie toe. Leg de dichtgebonden rollade in de hete boter en bak hem aan alle kanten goudbruin. Haal hem na enkele minuten uit de pan, leg op een bord en laat hem rusten. Maak ondertussen de saus door het bakvet op hoog vuur af te blussen met een scheut witte wijn en een scheut room. Goed roeren, beetje zout erbij en eventjes in laten koken.

Vlak voor serveren verhit je de saus met de rollade erin nog eventjes. Snijd de rollade in mooie plakken maar zorg wel dat je het touw verwijdert. Touw in je eten is niet lekker!

2. Kiptartaar met glasnoedels

Bij het maken van de kiprollade houd je vast wat vulling over. Ik kreeg in ieder geval niet alles erin gepropt en gebruikte de vulling daarom als basis voor het tartaartje. Roer hiertoe wat extra roomkaas en twee eetlepels losgeklopt ei door het mengsel. Verdeel het in twee porties en bak deze op hoogvuur goudbruin. Draai om en laat ook de andere kant nog eventjes bakken. Week ondertussen wat glasnoedels in kokend water. Deze serveer je bij de gebakken tartaartjes.

3. Krokante kipschnitzeltjes

Deze kipschnitzeltjes zijn gemaakt van het stuk filet wat je in het begin wegsnijdt om een dunne plak te krijgen voor je rollade. Voor mooie, dunne schnitzeltjes snijd je de overgebleven filet nogmaals een paar keer in de lengte door totdat je plakjes hebt van een paar millimeter dik. Zet drie kommetjes op een rijtje: één met bloem, één met losgeklopt ei (dat heb je nog over van de tartaar als het goed is) en één met panko. Haal ieder plakje eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko. Bak de schnitzeltjes in hete olie of boter totdat zij goudbruin en knapperig zijn. Doordat de kip zo dun is gesneden, is deze supersnel gaar en verbrandt de buitenkant niet. Serveer met appelmoes (niet op de foto).

4. Garnituur

De garnituur bij dit gerecht is erg simpel. Je kookt een paar aardappelen die je in mooie stukjes hebt gesneden, bakt een paar flinterdun gesneden aardappelpartjes knapperig, neemt wat kant en klare rucola en leg alles mooi op het bord.

Eerst de drie soorten vlees. Dan de glasnoedels op het tartaartje. De aardappels leg je ertussenin, dan kun je de witte wijnsaus over zowel de rolladeplakjes als over de aardappels gieten. Maak het gerecht af met de krokante aardappelplakjes bij de schnitzel en wat rucola voor de vitamientjes en een groen kleurelement. Serveer met dezelfde wijn als die in de saus zit. Smakelijk!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s