Home-made pasta

Sinds wij zijn verhuisd hebben wij een tv. Niet erg natuurlijk, want nu kan ik af en toe iets leuks kijken! En wat kijk ik dan zoal? Je raadt het al, kookprogramma’s. Vooral Masterchef is favoriet. Gisteren was een Italiaanse chef te gast bij Masterchef Australië en natuurlijk maakten (bijna) alle kandidaten toen pasta of gnochi.

Ik had nog nooit zelf pasta gemaakt. Mijn excuus was altijd dat ik geen pastamachine had, en dus zou ik nooit pasta kunnen maken. Onzin natuurlijk, want honderden jaren geleden maakten de Italianen ook al pasta zonder luxe machientjes. Dus toen ik vanmiddag redelijk op tijd thuis was – en eigenlijk een hele stapel proefwerken moest nakijken maar daar niet zo heel veel zin in had – ging ik aan de slag met eieren en bloem.

Het recept vond ik op http://www.pastamaken.nl/. Zij raden daar aan om luxe fijne durumtarwe te gebruiken, maar ja, dat had ik natuurlijk niet. Op hoop van zegen dan maar met gewone tarwebloem aan de slag…. En het resultaat was heerlijk!

DSC_1281

DSC_1285

Ik maakte drie soorten pasta. Twee maten gevulde ravioli als voorgerecht en tagliatelle (lange lintpasta) als hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 180-200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepeltje olijfolie

Voor de vulling:

  • 1/2 cm dunne plak knolselderij
  • 1/3 plak katenspek
  • 1/2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • slagroom
  • olie

Voor de saus bij de tagliatelle:

  • 1 cm dikke plak knolselderij
  • 1/2 rode ui
  • 2/3 plak katenspek
  • slagroom
  • kruidenroomkaas
  • olijfolie

Maak eerst het pastadeeg door de eieren los te kloppen met de olijfolie en voorzichtig te mengen met de bloem. Voeg eventueel extra bloem toe. Kneed dit met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg wat terugveert als je het zachtjes met een vinger indeukt. Rol het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast.

Vervolgens maak je de vulling voor de ravioli. Snipper daarvoor de knolselderij en ui in hele kleine blokjes (3 mm). Fruit deze samen aan in wat olie. Snipper ook het stukje katenspek in hele kleine stukjes en voeg dit bij de groenten. Pers een teen knoflook erbij uit. Voeg dan een flinke scheut slagroom toe en laat deze inkoken totdat bijna alle slagroom is verdwenen. Zet dan het vuur uit, bestrooi naar smaak met zout en laat het mengsel op een keukenpapiertje afkoelen.

Ondertussen maak je de saus voor bij de tagliatelle. Snipper ui, knolselderij en katenspek in stukjes van ongeveer 1 cm. Fruit samen aan in olijfolie en blus vrijwel meteen af met twee-drie flinke scheuten slagroom. Voeg eventueel water toe tot alles onder staat. Laat de groenten koken in de saus totdat de knolselderij gaar is. Maak de saus af met 1 eetlepel kruidenroomkaas (of meer naar smaak). Voeg peper en zout naar smaak toe.

Voor de ravioli rol je het deeg uit tot 1/2-1 mm dik (nog dunner dan bij de tagliatelle dus). Snijd het deeg in vormen die tweemaal zo groot zijn als de ravioli die je wilt maken. Neem een klein beetje vulling, leg dit op een plakje deeg en vouw het deeg eromheen. Met een vork kun je mooie randjes maken door de tanden er in te drukken. Kook de ravioli in 5-6 minuten in ruim kokend water met zout. Als ze boven komen drijven duurt het nog 2-3 minuten voordat ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte. Hoe groter je de ravioli maakt, hoe langer ze moeten koken. Serveer de ravioli met olijfolie, kruidenroomkaas, basilicum en komkommer in azijn (als tegenwicht voor de zware vulling).

Voor de tagliatelle rol je het deeg met een deegroller uit tot lange dunne plakken van ongeveer 15 cm breed en 30 cm lang. Deze plakken waren bij mij 1-2 mm dik (echt heel dun dus). Snijd dan met een scherp mes lange dunne repen van het deeg en leg het aan de kant totdat je het gaat koken. Je kookt het in ruim kokend water in 3-5 minuten al dente (beetgaar). Als de pasta komt bovendrijven duurt het nog een minuutje of 2 hooguit. Even proeven en serveren met de knolselderij-roomsaus.

Serveer dit pastagerecht met een frisse (komkommer)salade als tegenwicht voor de zware saus. Smakelijk!

 

Advertenties

2 Reacties op “Home-made pasta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s