Irish Stew

De meeste mensen eten in de zomer graag lichte gerechten. In de winter komen de stoof- en stamppotten pas weer op tafel. Om de een of andere reden maak ik echter al jaren iedere zomer op een regenachtige dag irish stew. Niet als het 30 graden is dus, maar als het herfstig is, zoals de afgelopen dagen.

DSC_1001

Dit recept vond ik jaren geleden (2008 volgens mijn computer) op internet, maar destijds heb ik de link niet opgeslagen. Het is zo’n makkelijk recept dat ik het nooit echt aangepast heb. Behalve goede ingrediënten is het belangrijkste bij dit recept geduld. Veel geduld. Hoe langer het staat te pruttelen, hoe lekkerder het wordt.

DSC_1005

Ingrediënten:

  • 700 gram runderstoofvlees (bijv. riblappen)
  • 4 grote aardappels
  • 4 winterwortelen (of 2 grote)
  • 2 grote uien
  • 4 tenen knoflook
  • 0,5 – 1 liter runderbouillon (van blokje)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 fles of 3/4 blik guiness
  • 2 theelepels suiker
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • flinke scheut Worchestershire saus
  • olie om in te bakken
  • peterselie voor de garnering

Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm. Laat het vet eraan zitten, dit wordt heel zacht door het lange stoven en geeft erg veel smaak. Eet je het toch liever niet, bind al het vet dan samen met een stukje keukentouw en stoof het mee, maar verwijder het voor serveren. Bak het vlees kort aan in olie en pers de tenen knoflook erboven. Als het vlees rondom bruin is, voeg je het bier, de tomatenpuree, suiker, tijm, laurier en worchestersaus toe. Vul aan met bouillon tot zeker twee keer het volume van het vlees. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat anderhalf uur pruttelen. Hoe langer, hoe beter!

Ondertussen snijd je de aardappelen, uien en wortels in grove stukken. Na anderhalf uur voeg je de groenten bij het vlees. Breng weer aan de kook een laat nog een half uur sudderen tot de aardappels gaar zijn en de wortels zacht. Als je het nu te lang laat sudderen, vallen de aardappels uit elkaar. Smaakt prima, saus wordt er iets dikker op, maar dan heb je niet meer de herkenbare stukken groenten in je saus.

Serveer je stew in kommetjes, gegarneerd met peterselie met een homp vers brood (of een vers afgebakken broodje, dat kan ook). Smakelijk!

Advertenties

Een Reactie op “Irish Stew

  1. Pingback: Het lekkerste brood ooit. | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s