3-Kazen lasagne met veel groenten

Eergisteren zat ik te zappen. Lekker hersenloos bankhangen, af en toe is dat heel prettig. Terwijl ik van zender naar zender hopte, kwam de broer van vriendlief binnen. Ik bleef hangen op een of andere kookzender, waar een Enthousiaste Engelsman iets aan het maken was. Aan zijn enthousiaste kreten van geluk te horen was het iets geweldigs. Ik wilde dus graag weten wat hij maakte, en het bleek een lasagne te worden met pompoen, courgette, champignon en bovenal: drie Italiaanse kazen.

Toen we gisteren geen idee hadden wat we wilden eten, kwam de herinnering aan deze Enthousiaste Engelsman naar boven. Een tochtje naar de supermarkt was zo gepiept en voilá, gisteravond aten wij drie-kazen lasagne. Het recept is gebaseerd op wat ik me nog kon herinneren van de TV, maar behalve de Enthousiaste Engelsman en een grove indicatie van de ingrediënten heb ik niets onthouden, dus de exacte bron blijf ik jullie schuldig.

DSC_0948

De lasagne is heel romig, vol van smaak maar ook heel machtig. Serveer er een frisse salade bij en drink er een fris wit wijntje bij, dan heb je een heerlijke avond.

Ingrediënten voor een 4 persoons-schaal:

  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine (of gele courgette, die de Enthousiaste Engelsman steeds ‘pumpkin’ bleef noemen)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gram diepvriesspinazie (ik raad verse spinazie aan, fijngehakt; maar de meneer op TV gebruikte diepvriesspinazie, dus deed ik dat ook)
  • 1/2 bakje ricotta
  • 1 bol mozzarella
  • veel parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel bloem
  • 50 gram boter
  • 500 ml melk
  • gedroogde chilivlokken (of chilipoeder)
  • paprikapoeder
  • peper en zout naar smaak
  • olijfolie om in te bakken
  • (verse) lasagnebladen

De lasagne bestaat uit verschillende lagen. Per laag beschrijf ik eerst hoe je de laag voorbereid en aan het einde beschrijf ik hoe je de lasagne in elkaar zet. Verwarm vooraf je oven vast voor op 200 graden.

De groentenlaag: Snijd eerst de uien in ringen en de courgette en aubergine in plakjes. Fruit vervolgens de uienringen en de uitgeperste tenen knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de courgette en aubergine toe als de ui glazig is. Bestrooi met zout en peper (gedroogde chilipeper is een aanrader) en bak de groenten in 10 minuten beetgaar. Verdeel in twee porties.

De bechamel-spinazielaag: Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Smelt de boter in een pannetje. Roer de eetlepel bloem hier doorheen en blijf roeren, je maakt nu een roux. Voeg vervolgens, voordat de bloem bruin wordt, de melk toe. Blijf goed roeren met een garde om te zorgen dat je geen klontjes krijgt en om eventuele klontjes er snel uit te roeren. De saus dikt na een tijdje in als het goed is. Op dit moment roer je er een handje geraspte parmezaan (of parmezaanvlokken, die je kant en klaar kunt kopen) door. Als laatste voeg je de spinazie toe. Op smaak maken met peper en zout, weer even roeren en dan is deze saus klaar.

De ricotta-paprikalaag: Roer de helft van het bakje ricotta (of iets meer, ligt aan de grootte van je ovenschaal) los met een flinke snuf chilivlokken en een nog flinkere snuf paprikapoeder.

Verdeel de mozzarella in stukken en vervolgens in drie ongeveer gelijke hoopjes.

Als bovenstaande lagen, de mozzarella, de parmezaan en de lasagnebladen klaarstaan, kun je de lasagne in elkaar gaan zetten. Begin met een dunne laag bechamelsaus. Leg hierop lasagnebladen. Vervolgens de eerste laag groenten, besmeerd met ricotta, en dan wat mozzarella. Kruid met peper en zout naar smaak. Leg hierop de lasagnebladen. Vervolgens een laag bechamel, de tweede laag groenten, een laag ricotta/mozzarella (kruiden met peper en zout) en weer lasagnebladen. De laatste laag bestaat uit wat je over hebt aan bechamelsaus, mozzarella en ricotta. Bestrooi rijkelijk met parmezaan en bak de lasagne in 25-30 minuten (afhankelijk van welke lasagnebladen je gebruikt) op 200 graden gaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s