Vlierbloesemsiroop in één avond

Het is weer eind mei, en de vlier bloeit volop. En wat is nu lekkerder dan die heerlijke geur ‘vangen’ in een al net zo heerlijke siroop? Ik maakte in één avond siroop van ongeveer 20 schermen. Dat was flink wat meer dan wat hier op de foto staat, maar ik had niet meer flessen. Morgen ga ik de rest bottelen.

DSC_1849

Ingrediënten:

 • 1 grote bak vlierbloesems (ongeveer 20 schermen)
 • 1 limoen (of citroen)
 • 3-5 liter water
 • 1 kilo suiker

Verder nodig:

 • 2 of 3 grote bakken
 • 1 vergiet
 • 2 theedoeken – goed uitgespoeld om eventuele wasmiddel/zeepresten te verwijderen
 • Keukentouw
 • Schone steen (ongeveer handgrootte)
 • Grote pan

De basis van het recept is dat je de vlierbloesems ‘spoelt’ en als thee laat trekken in plaats van lang laat staan. Het spoelwater is dus uiteindelijk je siroop. De 3-5 liter water is gegokt, dat kan best iets minder hoor, je hebt zoveel water nodig dat je vlierbloesems goed onder staan.

Zet de vlierbloesems onder water in grote bak nr. 1. Doe een theedoek in de vergiet en zet deze in een andere grote bak (nr. 2). Doe de vlierbloesems en het water in de vergiet, zodat het er doorloopt maar zorg dat het geheel nog wel onder water staat. Vouw de theedoek dicht en leg er de steen op. Goed duwen, zodat alles onder staat. Haal de vergiet met bloesems, theedoek en steen voorzichtig boven en haal de steen weg. Plaats de vergiet met theedoek en bloesems terug in grote bak nr. 1 en giet het water uit bak nr. 2 eroverheen, vouw de doek weer dicht met de steen erop. Eventueel kun je dit nog een (paar) keer herhalen, maar bij mij was 2 keer genoeg. Laat een kwartiertje tot een half uur staan, met de steen erop zodat alles onder water staat. Als het goed is heb je nu helder geel vocht, en zitten alle bloesems en eventuele vuiltjes netjes in de theedoek.

Vouw dan de tweede theedoek om de eerste heen en bind het geheel dicht met keukentouw. Doe het gele vocht in een pan en breng aan de kook. De theedoeken met vlierbloesems gebruik je nu als een soort theezakje, maar dan in het groot: je hangt dit in het vocht en laat dit terwijl het zachtjes kookt nog even trekken. Voeg de suiker en het sap van de limoen aan het sap toe en blijf roeren. Na een kwartiertje kun je de bloesems eruit halen en aan de kant leggen. Breng het geheel weer aan de kook. Laat de siroop nu zachtjes inkoken gedurende een uur. Steriliseer flessen of potjes (kokend water of soda) om de siroop in te doen. Leg de theedoeken met bloesems weer in de siroop terwijl het iets afkoelt. Nu kun je de siroop in steriele potten of flessen bewaren of invriezen.

Verdun voor serveren naar smaak met water en serveer met een schijfje citroen.

Advertenties

2 Reacties op “Vlierbloesemsiroop in één avond

 1. Pingback: Voorjaar? Bloemensalade! | De studentenkeuken van Marjolein·

 2. Pingback: Cake met vlierbloesemsiroop - Equileven·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s