Wildplukken in eigen tuin

Wildplukken. Het is weer helemaal hip om een deel van je voedsel uit de natuur te halen. Een beetje bioloog met een beetje plantenkennis kan natuurlijk niet achterblijven, dus ging ik vorig jaar al eens mee op een heuse eetbare-planten-wandeling en kreeg ik met kerst/sinterklaas een prachtig boek genaamd “Het Grote Wildplukboek”.

Natuurlijk weet iedereen dat je brandnetels kunt eten. Zevenblad kennen veel mensen ook wel, en als je ze kraailook aanwijst – en erbij zegt dat het familie is van de bieslook – knikt ook iedereen overtuigd. Bij bloemen van het viooltje of madeliefjes gaan al wat wenkbrauwen omhoog. Maar als je beweert dat veel “onkruid” zoals look-zonder-look, hondsdraf of zuring eetbaar is, dan gaan mensen pas echt vreemd kijken.

In de herfst schreef ik al eens over de noten, vruchten en zaden die ik verzameld had. Ik bakte er onder andere een eikeltjesbrood van. Vandaag het vervolg met een lente maaltijd. Het braakliggende stuk grond wat ik mijn “tuin” mag noemen, herbergt een grote variëteit aan soorten, waarvan er verschillende eetbaar zijn. Zo staan er twee soorten melde, kamille, herderstasje, witte krodde, viooltjes, bijvoet, perzikkruid, zonnebloemen (die heb ik zelf gezaaid), korenbloemen en goudsbloemen (ook gezaaid). In de bakken met groenten heb ik bergen spinazie en rucola die nu te oogsten zijn, dus ook daar wilde ik iets mee doen.

2014-05-23 19.02.53

Vandaag maakte ik een bladerdeeg-pizza met spinazie, perzikkruid en geitenkaas, gepofte tomaatjes in geitenkaas-roomsaus en een salade van verse rucola met appel, komkommer, uitjes en een krokantje van gebakken herderstasje/witte krodde zaadjes. Klinkt exotisch, is het niet. Voor degenen die liever veilig uit de supermarkt eten, het perzikkruid kun je weglaten en de gebakken zaadjes kun je vervangen door gebakken pompoenpitten.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 plakjes bladerdeeg
 • 4 flinke handen spinazie/perzikkruid
 • 2 rondjes geitenkaas
 • 1 pakje slagroom
 • 1 gesnipperde ui
 • 6 kleine trostomaatjes
 • basilicum en bieslook
 • salade van rucola, appel, komkommer, zilveruitjes naar smaak
 • zaadjes van witte krodde en herderstasje
 • olie
 • zout

Als je groenten uit eigen tuin of wildpluk gebruikt, was dan eerst alles goed. Zand in je eten is namelijk niet lekker. Laat het bladerdeeg ontdooien en maak er rechthoekige vormen met een dubbele rand van. Fruit vervolgens je gesnipperde ui even aan in een beetje olie. Voeg een scheut slagroom toe en laat even doorpruttelen. Snijd ondertussen je spinazie/perzikkruid wat kleiner, zodat je dit vervolgens kunt laten slinken bij je ui/slagroom mengsel. Laat nu ook de geitenkaas erdoorheen smelten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vul voorzichtig de bladerdeeg rechthoeken met de spinazie/geitenkaas. Let wel op dat je niet te veel vocht mee schept, daar wordt je bladerdeeg zompig van namelijk, en dat is natuurlijk niet zo lekker. Bak je ‘pizza’s’ in 30 minuten goudbruin en gaar.

Bij de saus die je overhoudt, voeg je de rest van het pakje slagroom en stop je de tomaatjes. Dit breng je samen met de basilicum en bieslook (beiden gesnipperd) aan de kook. Voeg zout en peper toe en wacht tot je tomaten barsten, dan zijn ze goed.

De geroosterde zaadjes zijn super makkelijk te maken. Zorg dat je de zaadjes goed schoonmaakt (dus verwijder ook alle steeltjes) en bak ze dan in een dun laagje olie totdat ze omhoog springen. Ze worden dan heel krokant, bijna chips-achtig. Bestrooi met zout en gebruik ze om je salade te garneren. Of eet ze als chips, dat kan ook.

Serveer de drie gerechtjes samen en geniet!

Voor de niet-biologen onder ons – of voor de biologen bij wie de plantenkennis wat is weggezakt – nog even wat foto’s van de betreffende plantjes. Helaas heb ik van perzikkruid geen foto gemaakt, als je daar meer van wilt weten mag je googelen of klik je hier.

Witte krodde met typische zaadjes

Witte krodde met typische zaadjes

Herderstasje met typische zaadjes

Herderstasje met typische zaadjes

Spinazie - niet wild, wel uit eigen tuin

Spinazie – niet wild, wel uit eigen tuin

 

Advertenties

2 Reacties op “Wildplukken in eigen tuin

 1. Pingback: Voorjaar? Bloemensalade! | De studentenkeuken van Marjolein·

 2. Pingback: Recept-ideeën voor in de lente - Equileven·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s