Gambiase Jollof

Via de foodbloggers facebook werd een oproepje gedaan om te koken voor Gambia. Voor 300 Gambiase vrouwen welteverstaan, die door het WIFE project geholpen worden. Dit project – gesteund door studenten van de TU/e – wil ervoor zorgen dat de vrouwen in de toekomst zelfstandig kunnen boeren en ondernemen. Via de website http://www.fietsenvoorgambia.nl/ wordt geld opgehaald om deze vrouwen te steunen.

Hoe past het Gambiase koken nou in dit verhaal? Heel simpel. Mireille van eitjekookt.nl deed een oproep om in het kader van dit project de Gambiase keuken eens op de kaart te zetten. Nu bleek dat nog niet zo simpel… Ik heb een Afrikaans kookboek (“Het nieuw Afrikaans kookboek”) dus daarin ging ik op zoek. Er bleken 4 recepten uit West-Afrika in te staan en gelukkig 1 (!) recept waarbij staat: “Jollof zou afkomstig zijn uit Gambia, maar wordt ook geserveerd in Leberia, Senegal, Mali en Nigeria.”

Jollof dus. Een eenpansgerecht met rijst, kip, tomaat en boontjes. Smaakmakers: limoen, gember, peper en veel knoflook. Erg lekker! En voor mij ook echt Afrika: er wordt nul komma nul wordt water verspild. De rijst wordt namelijk niet afgegoten, maar in de saus gekookt.

Gambiase Jollof

Ingrediënten voor 3 personen:

  • 1 kipfilet
  • 2 uien
  • 1 rood pepertje
  • 2 cm gember
  • 4 tenen knoflook
  • 200 gram basmatirijst
  • 3 tomaten
  • 1 limoen: rasp en sap
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 gram sperziebonen (diepvries)
  • kippenbouillonblokje
  • nootmuskaat
  • komijn
  • chilipoeder
  • olie om in te bakken
  • 300-400 ml water

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bak deze kort in wat olie even aan. Snipper ondertussen de uien, maak de knoflooktenen schoon en snijd de gember in plakjes. Die hoeven niet heel dun te zijn, de gember doe ik namelijk altijd door de knoflookpers. Ik ben gewoon te lui om die netjes te snipperen. Wat je wel snippert is het pepertje. Ik heb de zaadjes erin laten zitten maar als je niet van pittig houdt kun je die er natuurlijk gewoon uithalen.

Als je kip goudbruin en gaar is, schep je hem uit de pan en bak je in dezelfde olie de ui en pepertjes. Zet het vuur laag en pers boven de pan nu één voor één de tenen knoflook uit. Daarna pers je met dezelfde knoflookpers 4 of 5 plakjes gember tegelijkertijd. Werkt prima! Goed roeren en even geduld hebben tot de ui glazig is. Voeg dan de rijst toe met een flinke snuf nootmuskaat en komijn. Ja, we gaan de rijst roerbakken, net als risotto. Ondertussen snijd je de tomaten in stukjes van ongeveer een centimeter – zo gauw je een tomaat fijngehakt hebt kan die er zomaar bij. Was je limoen goed en rasp hem boven de pan. Roer de limoenrasp door je rijst. Dit mengsel roerbak je een paar minuten.

Dan gaan we vocht toevoegen. Eerst de kokosmelk – daar wordt het lekker smeuïg van. Dan het sap van de limoen: gewoon halveren en iedere helft goed uitknijpen. Daarna zoveel water dat de rijst net onder staat en een kwart tot half bouillonblokje. En als laatste voegen we de kipstukjes en de sperziebonen toe. Weer even water toevoegen tot ook de bonen net onder staan en dan laat je het geheel ongeveer 10-15 minuten doorpruttelen tot alles gaar is. Proef en voeg naar smaak meer bouillonblokje en chilipoeder toe. Serveer in kommetjes.

——

Het recept gebaseerd op het recept voor Jollof uit “Het nieuw Afrikaans kookboek” van Ingmar Niezen en Sean Fitzpatrick (ISBN: 978-90-215-51292-0, Kosmos Uitgevers). Ik heb het via Oxfam Novib gekocht, maar het is vast ook op andere plekken te krijgen. Verleg je graag je grenzen? Dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Advertenties

2 Reacties op “Gambiase Jollof

  1. Pingback: Domoda: koken voor 300 vrouwen in Gambia » Eitjekookt·

  2. Pingback: Gambiase Jollof - Equileven·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s