Tomatenbroodsalade

Wij gaan verhuizen! De afgelopen week zijn vriendlief en ik druk bezig geweest met verven, vloeren leggen, gordijnen uitkiezen en lampen hangen. Ik heb daardoor totaal geen tijd gehad om te koken. We leefden op friet, pizza, pannenkoeken, chinees en magnetronmaaltijden. Gelukkig gingen we ook nog een keer uit eten met mijn ouders, dat dan weer wel. Kregen we toch nog wat vitamientjes binnen. Vandaag was de eerste dag dat ik weer gewoon naar de uni moest, en dus werd er ook weer ‘gewoon’ gekookt.

‘Gewoon’… Want ik had sterke behoefte aan veel vitamientjes. Daarom maakte ik een zomerse maaltijdsalade. Dat paste natuurlijk ook prima bij het prachtige weer van afgelopen tijd! Deze salade is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver voor Toscaanse broodsalade.

broodsaladeIngrediënten voor 2 personen:

  • Twee grote tomaten (ik gebruikte Roma-tomaten)
  • Een handje (6? 8?) gele cherrytomaatjes
  • Een handje (6? 8?) rode cherrytomaatjes
  • Een halve gele paprika
  • Een handje verse spinazie
  • 3 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Rode wijnazijn
  • Gembersiroop
  • Broodresten (ik gebruikte een oude Italiaanse bol, maar een halve ciabatta of half stokbrood werkt ook prima)
  • Gemalen venkelzaad
  • 1 klein blikje ansjovisfilets in olie (eventueel met kappertjes)

Scheur het brood in stukken van ongeveer 2-3 cm. Doe deze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en knijp er 1 teen knoflook boven uit. Bestrooi dit rijkelijk met venkelzaad. Bak het brood ongeveer 10 minuten op 200 graden totdat het knapperig is. Haal het uit de oven en zet het apart.

Snijd ondertussen de tomaten in gelijke stukken. Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de paprika in hele fijne reepjes en scheur de spinazie in wat kleinere stukjes. Doe dit allemaal samen in een bak, besprenkel rijkelijk met wijnazijn en knijp er de laatste teen knoflook over uit. Voeg een scheutje gembersiroop toe. Schep om en laat goed intrekken.

Bak de ansjovisfilets in hun eigen olie totdat zij uit elkaar vallen. Druk ze dan uit elkaar zodat je één lepel ansjovisfiletpuree overhoudt. Roer dit door de tomaten. Proef en voeg eventueel zout/peper/azijn of suiker toe. Roer op het laatst de broodstukken door de tomaten en serveer direct, zodat het brood nog knapperig is. Als je te lang wacht wordt het brood slap doordat het de dressing opneemt. Op de foto liggen de tomaten nog bovenop het brood: ik had het nog niet omgeschept had om te voorkomen dat het brood te slap zou worden. Dat was gelukt, van de ovenschaal die je ziet hebben wij met z’n tweeën heerlijk gegeten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s