Vegaburgers van limabonen met couscous

Laatst at ik falafel – je weet wel, die balletjes van kikkererwten. Heerlijk vind ik die! Op een broodje met sla, komkommer, tomaat en knoflooksaus, lekker! Gisteren wilde ik falafel maken – ik dacht namelijk nog een blikje kikkererwten te hebben staan. Helaas bleek dat blikje kikkererwten een blikje limabonen te zijn. Ach, dan maar aan de slag met limabonen.

lima balletjesIk was van plan om er falafel-achtige balletjes van te maken. Rauw lukte dat ook best wel redelijk, zie de foto hierboven. Zo gauw ik ze ging bakken vielen ze helaas toch een beetje uit elkaar, waardoor ik besloot om ze plat te slaan en als burgertjes te serveren. Deze burgers zijn veganistisch. Als ze te veel uit elkaar vallen en je hebt geen bezwaren tegen het gebruik van eieren, voeg je een ei toe om ze wat te binden. Dat ga ik in ieder geval de volgende keer doen. Ik serveerde de burgertjes met couscous met groenten en perzik. Lekker!

Als je de balletjes frituurt – zoals ook falafel is gefrituurd, denk ik dat het leuke borrelhapjes kunnen worden. Misschien moet je ze dan nog even in de bloem omwentelen voor een knapperig korstje.

DSC_0585DSC_0588Ingrediënten voor 6 tot 8 burgertjes:

  • 1 blikje limabonen (400 gram)
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel peterselie
  • italiaanse kruiden
  • chilipoeder
  • gemalen venkelzaad, kaneel, komijn, kurkuma, anijs
    (ik gebruikte een Marokkaanse specerijenmix)
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Giet de limabonen af en spoel ze na met koud water. Laat goed uitlekken. Snipper de ui en knoflooktenen erg fijn. Doe deze bij de limabonen. Voeg de kruiden en specerijen toe. Pureer het geheel met de staafmixer tot een deeg waar je mooie balletjes van kunt draaien, zoals op de bovenste foto. Ik proefde het mengsel even; de bonen zijn in principe al voorgegaard dus dit kun je gerust doen om te besluiten of er nog meer kruiden/specerijen bij moeten. Vorm dan balletjes van het deeg. Verhit olie in een koekenpan of wok en bak de (platgedrukte) balletjes aan alle zijden op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten totdat zij een bruin korstje hebben. Pas wel op met het omdraaien, ze zijn niet meer zo stevig als je ze verhit! Bestrooi met grof zeezout en serveer met de couscous.

Ingrediënten voor de couscous:

  • 1 kommetje couscous
  • 1 flinke theelepel raz-el-hanout kruidenmix
  • een snufje Italiaanse en Marrokaanse kruiden (zie hierboven)
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 1/2 courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 halve perziken uit blik
  • olijfolie
  • chilipoeder
  • 1/4 bouillonblokje

Kook water in de waterkoker. Doe de couscous in een kommetje met de kruiden, giet er kokend water op (ongeveer 1 cm erboven), dek het geheel af met aluminiumfolie en laat dit 5-10 minuten staan. Snijd ondertussen een ui in dunne ringen en fruit deze aan in wat olijfolie. Snijd de courgette en paprika in grove stukken en voeg deze bij de ui. Roerbak gedurende een paar minuten. Snijd de perziken in stukken en voeg ook deze toe. Kruid met een stukje bouillonblokje en wat chilipoeder. Roer de couscous door, proef en voeg deze bij de groenten. Roer alles goed door en kruid eventueel nog met peper en zout. Serveer met de burgertjes van limabonen. Smakelijk!

Advertenties

Een Reactie op “Vegaburgers van limabonen met couscous

  1. Pingback: Groenteburgertjes | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s