Mosselen in februari

Mosselen? In februari? Het is er niet het seizoen voor, maar als je 1,5 kilo mosselen aangeboden krijgt (gratis!), dan sla je dat als student natuurlijk niet af. Op mijn stageschool hadden ze 1,5 kilo mosselen over na een practicum en het was zonde om ze weg te gooien. Vandaar dat we (de vriend van de taart en ik) besloten om de zware taak op ons te nemen om ze klaar te maken en op te eten. Deze zware taak resulteerde behalve in een mooie pan vol mosselen, een sausje en een pan met heerlijke groenten en krieltjes, ook in een hele gezellige avond!

We hadden allebei nog nooit mosselen klaargemaakt. Daarom baseerden wij ons experiment op dit recept. Hieronder vind je niet alleen onze versie van de mosselen, maar ook een idee voor wat je er bij kunt eten om er een gezonde en complete maaltijd van te maken. Helaas is de foto niet helemaal scherp… Maar het eten was belangrijker dan de foto op dat moment, dat begrijp je.

Mosselen

 

Ingrediënten voor de mosselen:

  • 1,5 kilo mosselen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • een flinke scheut witte wijn
  • 200 ml visbouillon (van blokje)
  • tijm, laurier en peterselie

Voor de saus:

  • 1/2 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 ml visbouillon (van blokje)
  • bloem
  • boter
  • verse peterselie

Voor het aardappel/groente mengsel:

  • 1 zakje krieltjes
  • 1 courgette
  • 2 paprika’s
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 wortel
  • olijfolie
  • oregano
  • peterselie
  • peper en zout

Begin met het selecteren van de mosselen. Sorteer ze: alle mosselen met een kapotte schaal kun je sowieso al weggooien. Vervolgens kun je op verschillende manieren testen of dat ze nog goed zijn. Zo kun je ze op het aanrecht gooien en checken of ze dichtgaan. Helaas resulteerde dit bij ons in nog meer mosselen met kapotte schalen, en zijn we hier dus na een mossel of 10 mee gestopt. Dan zijn er ook nog sites die beweren dat je degenen die blijven drijven beter niet kunt eten, maar andere sites spreken dat tegen, dus deze test hebben we genegeerd. Uiteindelijk besloten we dat we alle hele mosselen zouden koken, en degenen die niet open zouden gaan dan wel aan het einde zouden weggooien.

Alle mosselen die je wilt koken, maak je grondig schoon in een bak met koud water. Spoel ze een keer of 5 af en was ze daarna allemaal één voor één om alle dingen die aan de buitenkant er aan hangen te verwijderen. Leg ze alvast in een pan terwijl je de saus en groenten voorbereid.

Maak de saus: snipper de ui, plet en snipper de knoflook en fruit de helft van beiden aan in wat boter. Voeg bloem toe, roer goed en voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe. Verdun eventueel met water tot de gewenste dikte. Roer er wat verse peterselie door en zet de saus aan de kant tot serveren.

De aardappels/groenten: snijd alle groenten in grote stukken. Bak de krieltjes in wat olijfolie. Voeg na een minuut of 5 de groenten toe. Kruid met oregano, peterselie, peper en zout en schep regelmatig om voor nog een minuut of 4-5. De krieltjes moeten gaar zijn en de groenten nog knapperig. Mocht je ze liever wat zachter hebben, roerbak ze dan gewoon wat langer. Op het moment dat je de groenten toevoegt, moet je de mosselen gaan koken, anders worden die taai omdat je ze dan te lang kookt.

Dan de mosselen, waar het allemaal mee begon. Die staan ondertussen al een tijdje schoongemaakt in een pan. Doe hier de bouillon bij, een flinke scheut witte wijn, een stengel bleekselderij in stukken en de andere helft van de gesnipperde rode ui en knoflook. De mosselen staan nu in een laagje vocht maar staan niet onder. Breng aan de kook en schud ze een keer of 3 om, zodat ze gemengd worden met de groenten en het vocht. Kook de mosselen ongeveer 4-5 minuten. Serveer met de saus, verse peterselie en de aardappels/groenten. Vergeet ook niet een leeg bakje voor de schelpen op tafel te zetten.

Oh, en die wijn die je over had? Die drink je lekker bij het eten! Na zoveel moeite voor zulk decadent studenteneten kun je niet anders dan achterover leunen en genieten. Dat was dan ook precies wat wij deden. Mochten er vaker mosselen over zijn op school, ik houd me aanbevolen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s