Groenteburgertjes

Ooit plaatste ik al een recept voor kerrieburgers van kikkererwten. Deze burgers had ik eigenlijk deze week op het menu staan, maar omdat we na de risotto feta overhielden, besloot ik meer mediterraan getinte burgers te maken. Ook gebaseerd op kikkererwten, alleen serveerde ik ze dit keer met brood en feta in plaats van mango en yoghurt. Deze groenteburgers zijn een perfecte vleesvervanger bij een aardappel-vlees-groenten-menu of kunnen op een broodje als een hamburger worden geserveerd.

Dit recept is vegetarisch, maar is heel gemakkelijk veganistisch te maken door de feta weg te laten en voor veganistische bouillon te kiezen. Ik denk dat het ook zonder feta heerlijk smaakt! Andere veganistische burgertjes vind je hier.

Groenteburgers

Ingrediënten voor 6 burgers:

  • 1 ui
  • 1 teen gepofte knoflook
  • 5 cm prei
  • 1 kwart paprika
  • 3 champignons
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • italiaanse kruiden
  • 1/2 bouillonblokje
  • feta
  • olijfolie
  • eventueel: broodjes om op te serveren, tomaat, sla etc.

Snipper de ui, prei, paprika en champignons heel fijn. Fruit de groenten kort in wat olijfolie, bestrooi met italiaanse kruiden. Laat dit een minuut of 3 zachtjes bakken. Wrijf ondertussen de gepofte teen knoflook tot een pasta (mocht je geen gepofte knoflook hebben, gebruik dan verse, maar fruit deze mee met de groenten). Meng met de tomatenpuree en roer dit door de kikkererwten. Voeg de groenten toe, een half verkruimeld bouillonblokje en pureer het geheel met de staafmixer tot een dikke pasta. Verkruimel er wat feta door naar smaak. Vorm nu bolletjes van 3-4 cm doorsnee met je handen. Druk ze voorzichtig plat en leg ze op een bord. Dek af met vershoudfolie en zet dit 15-30 minuten in de koelkast. De burgertjes worden dan wat steviger. Verhit olie of boter in een pan en bak de burgertjes voorzichtig (ze vallen iets meer uit elkaar dan burgers van vlees) aan beide zijden bruin. Dit duurt een minuut of 3 per kant. Serveer als vleesvervanger of met wat extra feta op een broodje. Voor het echte hamburgergevoel neem je zachte bollen (met sesam!), tomaat, sla, augurk en kaas. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s