Filodeegtaart met bloemkool, kerrie en feta

Soms heb je een heleboel in huis waarmee je eigenlijk net niks kunt maken. En dat combineert dan toch tot een mooi gerecht. Zo aten wij vandaag deze taart, die gevuld is met bloemkool, spekjes en feta in kerriesaus. Volgens sommigen zou dit dan fusion zijn; het combineren van verschillende stijlen en invloeden uit allerlei regionen. Noem het wat je wilt, ik vond het vooral erg goed smaken!

Filodeeg taartIngrediënten:

  • 1 pakje filodeeg (8 plakjes?)
  • 100 gram spekjes
  • 1/4 bloemkool
  • 1/2 courgette
  • 1 paprika
  • 2 lente-uitjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm gember
  • 3 eieren
  • een scheutje slagroom
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snufje italiaanse kruiden
  • 1/4 bouillonblokje
  • 100 gram feta
  • olijfolie
  • boter om in te vetten

Ontdooi het filodeeg in de verpakking en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekjes zonder extra vet. Snipper de ui, gember en knoflook en voeg deze toe met eventueel een scheut olijfolie als je magere spekjes gebruikt (zoals ik deed). Snijd ondertussen de bloemkool, courgette en paprika fijn. Voeg deze groenten toe aan de spekjes. Laat even mee roerbakken. Voeg dan de kruiden toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Goed roeren en even door laten pruttelen. Snipper de lente-ui en voeg deze op het laatst toe. Roer ondertussen 3 eieren los met een scheutje slagroom.

Bekleed een springvorm met bakpapier, vet de randen in. Check of je filodeeg voldoende ontdooid is, zo niet, houd het dan even vast boven de pan, waar je voorzichtig de lagen van elkaar kunt scheiden. Bekleed de bakvorm slordig (dus met vouwen) met 5 plakjes filodeeg. Één in het midden, vier eromheen die over de rand hangen. Zorg dat je ieder laagje filodeeg besmeert met olijfolie voordat je een volgend laagje eroverheen legt. Stort de kerrievulling hierin. Verkruimel de feta erboven, houd eventueel nog een klein beetje over ter decoratie. Schenk de eieren met slagroom over het mengsel. Vouw het deeg slordig over de taart en leg ook de overgebleven plakjes deeg slordig hieroverheen. Besmeer de plakjes filodeeg telkens weer met olijfolie. Verkruimel het laatste restje feta over de taart. Bak eerst 10 minuten op 200 graden en vervolgens nog 15-20 minuten op 180 graden. Serveer met komkommer. Smakelijk!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s