Tatin van Ottolenghi: aardappels, tomaat en geitenkaas

Als ik een recept op meerdere blogs voorbij zie komen, krijg ik steeds meer de neiging om het te gaan maken. Vooral als het een spannend recept is en de reacties lovend zijn. Dat was het geval bij deze verrassende tatin van Ottolenghi, die zowel door MissFromage als door Caroline Brouwer werd beschreven.

Deze tatin serveerde ik als tussengerecht tijdens het kerstdiner: een klein puntje op een bedje van rucola. Met 5 personen zou je zeggen dat je dan nog een halve tatin overhoudt, maar omdat bijna iedereen nog een stukje lustte, was dat mislukt. Maar het zegt wel iets over hoe het in de smaak viel!

Tatin OttolenghiIngrediënten:

  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 500 g krielaardappeltjes, met schil
  • 1 zoete ui
  • 40 g fijne kristalsuiker
  • 10 g boter
  • verse oregano
  • 2 plakken geitenkaas
  • 4 plakjes bladerdeeg (uit de diepvries)
  • olijfolie
  • zout en peper

Vet een taartvorm in en bekleed deze met bakpapier. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe er olijfolie, peper en zout bij en rooster de tomaatjes 45-60 minuten op 130 graden. Ondertussen kook je de aardappeltjes in 20 minuten beetgaar. Snijd ze doormidden. Bak in een andere pan de uienringen met wat zout totdat zij goudbruin zijn. Maak dan de karamel: verhit de boter en suiker samen totdat de suiker smelt en een karamelkleur krijgt. Verdeel dan snel (de karamel stolt namelijk) de karamel over de bodem van de vorm. Bestrooi met blaadjes oregano. Pak je krieltjes erbij en verdeel deze met de snijkant naar beneden over de karamel. Vul de gaten op met de geroosterde tomaatjes en uienringen en bestrooi het geheel met peper en zout. Verdeel hierover de geitenkaas. Verdeel dan als laatste het bladerdeeg erover – let erop dat je het aan de randjes goed instopt. Bak de tatin 20-30 minuten op 200 graden totdat het deeg mooi goudbruin is. Neem de taart uit de oven en draai hem met behulp van een bord om. Serveer warm met wat rucola.

Bron: bovengenoemde links, die het weer uit het kookboek “Plenty” van Yotam Ottolenghi hebben gehaald.

 

Advertenties

Een Reactie op “Tatin van Ottolenghi: aardappels, tomaat en geitenkaas

  1. Pingback: Tarte tatin met wintergroenten - Equileven·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s