Conclusie budgetweek en pompoen-champignonsoep

Afgelopen week heb ik iedere dag bijgehouden wat onze maaltijden kostten. We aten veel verschillende gerechtjes, uit allerlei landen: Nederlands, Turks, Thais, Mexicaans en Surinaams. We begonnen met curry met kapucijners: €3,05 in totaal. Daarna aten we Turkse pides: €2,29. Vervolgens aten we nogmaals kapucijners (€2,19) en roti (€5,93 voor 4 personen: €2,97 voor 2). We sloten de week af met gevulde soep voor €2,02 en taco’s voor €3,12. De allerlaatste dag aten we buiten de deur en gaven we bij Café Eten en Drinken 28 euro uit aan een dinertje voor twee, inclusief drankjes en een broodmandje.

In totaal hebben wij dus zes dagen heerlijk gekookt en gegeten voor €15,64. Daarvan waren 4 dagen vegetarisch. Alle zes de dagen aten we verse groenten en alle zes de dagen hadden we zulke porties dat we goed vol zaten, maar niets over hielden. Nu is de budgetweek afgelopen en mag ik me weer te buiten gaan aan “dure” recepten van meer dan €2,00 pp.

Maar niet voordat ik jullie nog één laatste budgetrecept heb gegeven, wat ook nog perfect bij de herfst past. Pompoen-champignonsoep met geroosterd brood. Heerlijk als maaltijdsoep of, in kleinere hoeveelheden, als voorgerecht.

Pompoen-champignonsoepIngrediënten:

  • 1/2 pompoen (biologisch) (€1,00; LIDL: €1,99)
  • 1/2 bakje kastanjechampignons (€0,48: LIDL €0,95)
  • flinke klont boter (€0,05)
  • 1 ui (€0,10)
  • 1 teen knoflook (€0,10)
  • 1 eetlepel bloem (-)
  • 1 pakje slagroom (€0,48)
  • 1/2 blokje paddenstoelenbouillon (€0,10)
  • 1/2 liter water (-)

Snijd de pompoen in tweeën, leg één helft terug in de koelkast. Verwijder uit de andere helft de draden en pitten (houd deze apart, je kunt de pitten drogen!) en snijd hem nogmaals doormidden. Nu heb je twee kwarten. Schil één kwart en snijd deze in kleine blokjes. Verwarm een pan met 1/2 liter water, doe er de paddenstoelenbouillon in en kook de pompoenblokjes hierin gaar. Snijd de andere kwart in tweeën, smeer ze lichtjes in met wat olie en zet ze in de oven op 180 graden voor 20-30 minuten.

Ondertussen snipper je de ui en de knoflook en fruit je deze aan in de boter. Maak de champignons schoon, snijd ze in stukken en voeg deze bij de ui. Roer goed en als alles warm is, voeg je de eetlepel bloem toe. Weer goed roeren (niet aan laten branden!) en lepel voor lepel voeg je nu bouillon uit het pannetje met pompoen toe, totdat het de consistentie heeft van een dikke ragout. Prak dan met een vork de pompoenblokjes in de bouillon, totdat je bijna geen stukjes meer over hebt. Voeg de bouillon met pompoen bij de champignons. Voeg ook een pakje slagroom toe en breng aan de kook. Proef en maak eventueel op smaak met de andere helft van het bouillonblokje, peper en zout. Serveer met geroosterd brood, boter en de gegrilde pompoen. Smakelijk!!

Deze soep kost in totaal €2,31 ofwel €1,16 pp. Hij smaakt heerlijk in de herfst, maar ik kan me voorstellen dat hij het ook goed doet bij een kerstmenu. Ik hoop dat jullie, net als ik, inspiratie hebben opgedaan door mijn budgetrecepten. Ik heb in ieder geval geleerd dat het heel gemakkelijk is om goedkoop maar lekker te koken!

Advertenties

Een Reactie op “Conclusie budgetweek en pompoen-champignonsoep

  1. Pingback: Ovenschotel met flespompoen en geitenkaas | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s