Kerstmenu idee: Eendenborstfilet

Kerst begint vroeg dit jaar. Ik ben vandaag begonnen met het uittesten van gerechtjes die ik misschien wil serveren met kerst. Het eerste gerechtje wat vriendlief en ik hebben getest was eendenborstfilet. De eendenborstfilet heb ik geserveerd met pompoenpuree, koolraappuree, gebakken champignons en uienringen, gestoomde brocolliroosjes en frambozen.

EendenborstVind  je het er ook zo lekker uit zien? Dat was het wel, kan ik je zeggen! Dit is dus recept nummer 1 wat door is naar de volgende ronde!

Onderstaand recept is voor 2 á 3 personen. Wij aten er met z’n tweeën van maar we hebben nog restjes in de koelkast gezet om morgen op te eten. Nu zijn wij niet zulke grote eters, dus durf ik niet te garanderen dat je er met z’n drieën van kunt eten. Pas dus zo nodig de hoeveelheden aan.

Ingrediënten voor de eendenborst:

  • 1 eendenborstfilet á 350 gram
  • peper en zout

Snijd de huid en vetlaag van de eend kruislings in. Verhit vervolgens een pan met anti-aanbaklaag en bak de eend 5 minuten per kant. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Doe de eend in een ovenschaal, bestrooi met peper en zout en bedek met aluminiumfolie. Zet 10 minuten met folie in de oven. Verwijder daarna het folie en zet nog 10-15 minuten terug, totdat de eend mooi rosé is. Snijd in mooie dunne plakken en serveer.

Ingrediënten voor de pompoenpuree:

  • 1/4 (biologische) pompoen
  • 1/4 (biologische) winterwortel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • chilipoeder
  • zout
  • olijfolie
  • water

Verwijder de zaden uit de pompoen en schil hem. Snijd hem in kleine stukken (1 cm). Doe hetzelfde met de wortel. Snipper de ui en fruit deze in een klein beetje olie aan. Voeg de pompoen en wortel toe met een half glaasje water. Laat 20-30 minuten sudderen, totdat de pompoen uit elkaar valt en de wortel zacht is. Maak een teentje knoflook schoon en snijd deze in vieren. Voeg deze bij het pompoenmengsel. Pureer het mengsel dan met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg eventueel water toe voor de juiste textuur. Maak op smaak met zout en chilipoeder. Je kunt de puree van te voren maken, dan hoef je hem voor het serveren alleen even op te warmen.

Ingrediënten voor de koolraappuree:

  • 1/4 koolraap
  • nootmuskaat
  • slagroom
  • zout

Schil de koolraap en snijd hem in grove stukken. Zet de koolraap op in ruim water en laat 30-40 minuten koken totdat de koolraap zacht is. Giet af en voeg een scheut slagroom toe. Pureer met de staafmixer. Voeg nootmuskaat en zout toe naar smaak. Ook deze puree kun je van te voren maken en vlak voor het serveren opwarmen.

Ingrediënten voor de garnituur:

  • champignons
  • ui
  • olie
  • zout en peper
  • broccoli
  • water
  • frambozen

Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de champignons in schijfjes en bak deze samen met de ui in wat olie, totdat ze mooi bruin en gaar zijn. Voeg eventueel zout en peper toe naar smaak. Maak hier een bedje van om de eend op te serveren.

Van de broccoli gebruik je een paar kleine roosjes. Deze doe je met een klein beetje water in een magnetronbestendig schaaltje. Dit dek je af met plastic folie waar je een paar gaten in prikt. Stoom de broccoli vervolgens in 2 minuten op de hoogste stand in de magnetron gaar.

De laatste garnituur die ik gebruikte waren een paar frambozen. Helaas had ik geen verse maar bevroren, die ik dus even moest laten ontdooien voor het serveren.

Eendenborst

De opmaak van het bord

Als je de eend uit de oven haalt, begin je met de opmaak van je bord. Begin met een bedje van champignons en ui. Maak met twee lepels “quenelles” van de koolraappuree. Leg deze er naast. Ik gebruikte vrij kleine borden, dus bij mij lagen ze er tegen aan. Leg ze gerust iets verder weg, dat is waarschijnlijk mooier. Neem dan een lepel pompoenpuree, drop deze op het bord en trek een streep naar de zijkant. Snijd vervolgens de eend, die nu mooi even heeft kunnen rusten, in mooie plakken. Leg per bord 3 of 4 plakken eend bovenop de champignons en uien. Garneer met de gestoomde broccoliroosjes en de frambozen. Smakelijk eten!

Advertenties

2 Reacties op “Kerstmenu idee: Eendenborstfilet

  1. Pingback: Liebster Award deel 2 | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Één jaar online! | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s