Worteltjescake

Als ik wortels over heb, of snel een taart/cake wil bakken, maak ik de laatste tijd vaak deze worteltjescake. Hij is supersnel te maken (20 minuten plus oventijd), ik heb eigenlijk alles altijd wel in huis (als ik wortels heb tenminste) en smaakt echt heerlijk! Vooral met een roomkaas/slagroom topping is deze cake niet te versmaden. Yummie!

WorteltjestaartHet recept is gebaseerd op het recept voor worteltjestaart uit “De Zilveren Lepel”. Ik laat echter de walnoten en rozijnen weg en vind het lekker om crème fraîche te gebruiken in plaats van melk en olie. Als ik dit niet in huis heb gebruik ik wel melk hoor!

Ingrediënten:

  • 25 gram gesmolten boter
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje bakpoeder Dr. Oetker
  • gemberpoeder
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels melk (te vervangen door 1 eetlepel crème fraîche)
  • 5 eetlepels olijfolie (bij crème fraîche ipv. melk gebruik je maar 3 á 4 eetlepels)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 geraspte winterwortel
  • snufje zout

Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, gember, nootmuskaat en zout) in een kom. Voeg dan de natte ingrediënten (melk/crème fraîche, olie, gesmolten boter en eieren) toe en roer tot een deeg, wat iets dikker is dan normaal cake-beslag. Roer dan de wortel erdoor. Vet een cakevorm in of bekleed hem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe het deeg in de cakevorm en bak de cake in 45-60 minuten goudbruin en gaar. Hij is goed als je een satéprikker er in steekt en er weer uit haalt zonder dat er kruimels aan blijven plakken.

Serveer met roomkaas/slagroom: meng 1 pakje monhou met 1/2 pakje opgeklopte slagroom en 1 eetlepel poedersuiker. Roer tot de klontjes zijn verdwenen. Nu kun je de cake halveren of in drieën snijden en de lagen besmeren met dit mengsel, óf je kunt hem helemaal glaceren, óf je besmeert iedere plak ermee als je het serveert. Alledrie de mogelijkheden zijn lekker! Bestrooi de cake eventueel nog met extra poedersuiker. Geniet ervan!

 

Advertenties

2 Reacties op “Worteltjescake

  1. Pingback: Één jaar online! | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Lauwwarme pastasalade met oerwortel | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s