Eikeltjesbrood

EikeltjesbroodZoals in mijn vorige blog te lezen was, heb ik afgelopen weekend bessen en noten verzameld. Onder andere eikeltjes. Nu hoor ik jullie denken: “Zijn eikeltjes eetbaar? Die zijn toch giftig?”. En ja, daar zit een kern van waarheid in. Eikeltjes bevatten tannine, wat gebruikt wordt (werd?) om leer te looien. Je kunt je dus voorstellen dat dit niet echt goed voor je is. Het goede nieuws? Die gifstoffen zijn redelijk gemakkelijk te verwijderen, waardoor je jezelf niet direct vergiftigt als je dit brood eet. Zoals bij alle nieuwe voedingsmiddelen geldt, test eerst of je het verdraagt voordat je jezelf ermee vol stopt. Let er alsjeblieft op dat je de stappen om de eikels te ontdoen van de tannine goed volgt. Bij een overdosis tannine raakt je maagdarmstelsel geïrriteerd. Bovendien worden zij omgezet tot pyrogallol, een sterk bloedgif wat hemolyse veroorzaakt. Maken op eigen risico dus!

Het recept voor eikeltjesbrood is een recept met veel geduld. In plaats van minuten of zelfs uren, wordt de tijd gemeten in dagen. Gedurende drie dagen ben je ongeveer één à twee uur per dag bezig met dit brood. Dit om ervoor te zorgen dat alle gifstoffen verwijderd zijn. Het kan sneller, ik heb recepten gezien waarbij niet wordt geweekt, maar ik durfde dit niet aan.

Ingrediënten:
– Eikeltjes (ongeveer 500 gram)
– 200 gram tarwebloem
– 15-20 gram verse gist
– water
– suiker
– zout
– olijfolie

Dag 1: Kijk de eikels goed na op beschadigingen of gaatjes. Gooi alles wat er niet goed uitziet meteen weg. Doe ze dan in een ovenschaal en rooster ze op 200 graden voor 10 minuten. Vervolgens kook je ze in een pan met ruim water. Telkens als het 5 minuten kookt, ververs je het kookwater. Dit doe je 3 keer. Laat de laatste keer iets langer koken, ververs dan nogmaals en laat afkoelen. Laat de eikels 12 uur weken.

Dag 2: Giet het week-water weg en laat de eikels drogen. Pel de eikels. Dit gaat vrij gemakkelijk omdat de meeste zijn opengesprongen door het koken. Gebruik eventueel een mesje, maar na een tijdje word je er erg handig in. Snijd zwarte plekken weg en zorg dat je ook het dunne velletje aan de binnenkant van de schil weghaalt. Doe ze in een ovenschaal en rooster ze nogmaals 10 minuten op 200 graden. Vervolgens kun je meel maken van de eikels: ik heb ze in kleine porties in een blender gedaan. Een koffiemolen schijnt ook te werken.  Het resultaat is een fijne noten-crush, het is niet echt meel. Dit meel laat je minimaal 2 uur drogen. Regelmatig doorroeren.

Dan kun je eindelijk deeg gaan maken. Van de ruwweg halve kilo eikels hield ik 266 gram eikelmeel over. Dit heb ik vermengd met 200 gram tarwemeel, een flinke snuf zout en een schepje suiker. Vervolgens heb ik het gist opgelost in een glas handwarm water en dit er doorheen geroerd. Hier heb ik een eetlepel olijfolie bijgevoegd. De consistentie moet die van gewoon brooddeeg zijn. Is het te nat? Voeg wat meel toe, is het te droog, gebruik dan meer water.
Dit kneed je minimaal 10 minuten tot een deegbal. Doe de deegbal in een kom, dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 20 uur rijzen.

Dag 3: Ja! We kunnen eindelijk gaan bakken. Pak de deegbal (die nu een stuk groter is dan gisteren) en leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met bloem voor een mooi uiterlijk (hoeft niet), snijd er kruisjes in (hoeft ook niet) en bak hem in 60-90 minuten tot het hol klinkt als je op de onderkant tikt.

En voilà. Eikeltjesbrood it is.

eikeltjesbrood heel

Ik heb hem zojuist aangesneden. De smaak is dat van een stevig oerbrood met nootjes, zoals verwacht. In happen met veel eikelmeel of met stukjes eikel is het enigszins bitter. Door het te eten op z’n Italiaans – met olijfolie en zout – smaakt het echt lekker!

In het originele recept wordt veel meer zout toegevoegd, en geen tarwebloem. Doordat mijn eikelmeel best wel grof was, heb ik besloten om bloem toe te voegen. Als je het meel maalt in een koffiemolen of misschien met een vijzel, denk ik dat het fijner wordt dan in mijn blender. Dan kun je proberen om geen extra bloem toe te voegen.

Nogmaals: let op, eikeltjes zijn in beginsel giftig. Kort alsjeblieft niet in op de tijd om ze te laten ontgiften. Bij twijfel, gebruik een andere notensoort die zeker eetbaar is, zoals walnoten, tamme kastanjes of hazelnoten. Die kun je ook genoeg vinden in deze tijd van het jaar.

Iedereen die op basis van dit recept besluit eikeltjes te eten of te verwerken doet dit op eigen verantwoordelijkheid!! 

Advertenties

8 Reacties op “Eikeltjesbrood

  1. Pingback: Één jaar online! | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Wildplukken in eigen tuin | De studentenkeuken van Marjolein·

  3. Ben eigenlijk wel benieuwd of je dat ook met “gewone” kastanjes kunt maken. Ik heb gelezen dat die in principe eetbaar zijn.

    • Ja hoor, tamme kastanjes zijn eetbaar. Paardenkastanjes dan weer niet, dus wel even checken of je de goede hebt. De tamme hebben een puntig kontje met een flosje. Ik weet niet of brood maken lukt, nooit geprobeerd… Maar een experiment is altijd leuk natuurlijk!

  4. Pingback: Voorjaar? Bloemensalade! | De studentenkeuken van Marjolein·

  5. Pingback: Recept-ideeën voor in de lente - Equileven·

    • In dit recept is er voor gekozen om de eikels zelf, voordat ze tot meel worden verwerkt, 3 keer te koken. Vervolgens weken de eikels nog 12 uur om zo de resterende tannine eruit te halen. Het meel koken kan ook, maar de hele eikels koken is gemakkelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s