Taart zonder oven: Monchou-taart met bastognekoeken

Dit vind ik echt de ultieme taart. Vanwege de verjaardag van vriendlief stond ik gisteravond tot laat in de keuken om taarten te bakken, maar gelukkig was er ook één waarbij ik niet hoefde te bakken. Roeren, mengen, stampen en proeven stonden allemaal wel op het lijstje, maar bakken hoefde niet. Wie kent ‘m niet, de klassieker der taarten zonder oven: de Monchou-taart.

Monchou-taart

 

De monchou taart is vernoemd naar het hoofdingrediënt wat de taart zijn kenmerkende smaak geeft: de monchou. Deze verse roomkaas is heerlijk zacht en romig. Verder heb je niet veel nodig voor zo’n taart:

– 1 pak bastognekoeken
– 1 pakje slagroom (200 ml)
– 2 pakjes monchou (200 gram totaal)
– 4 á 5 blaadjes gelatine
– 80 tot 100 gram suiker
– gesmolten roomboter, ongeveer 50-100 gram
– water

Begin met het verkruimelen van de koeken. Ik gebruikte hiervoor een vijzel en een grote bak, waarmee ik het tot steeds kleinere kruimels vermorzelde. Als je een keukenmachine hebt is dat natuurlijk een veel makkelijkere oplossing. Bekleed een springvorm met bakpapier. Smelt ondertussen de boter, meng deze met de kruimels en verdeel het geheel over de springvorm. Druk goed aan en zet voor een half uurtje in de koelkast. Doe de blaadjes gelatine in een kommetje water. Zet ook water op in de waterkoker om het straks in op te lossen.
Roer ondertussen de monchou los met de suiker. Klop de slagroom in een andere kom stijf. Als deze stijf is, roer dan de monchou erdoorheen. Blijf mixen op de hoogste stand gedurende 2 á 3 minuten, totdat je een lobbige massa hebt zonder klontjes. Knijp nu de gelatine uit en doe deze in een apart kommetje. Overgiet met een klein (!) scheutje heet water tot het opgelost is, roer eventueel even met een vork om het op te lossen. Voeg dit bij de monchou, mix weer even op hoge stand. Afhankelijk van hoe stevig je de taart graag hebt neem je 4 danwel 5 blaadjes. Ik gebruikte er 6, maar dat was iets teveel van het goede. De textuur van de monchou gaat dan verloren, zonde! Als je gelatine door je slagroommengsel heen zit, en alles is goed luchtig geklopt, en alle klontjes zijn verdwenen, dan pas stort je dit mengsel bovenop de bodem. Dit zet je weer in de koelkast, dit keer voor minimaal 4 uur.

Als de taart is opgestijfd kun je hem ofwel zo opeten (zie foto, we moesten het wel proeven!) ofwel – en dit raad ik echt aan – je garneert hem met vers fruit, chocolade en bananen, vlaaifruit (uit blik), jam of iets anders voor een extra feestelijk effect! Vlaaivulling kersen is de klassieker – en niet voor niets: het is de ultieme combinatie!

Advertenties

2 Reacties op “Taart zonder oven: Monchou-taart met bastognekoeken

  1. Pingback: Één jaar online! | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Foodblogswap: Spiraaltaart | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s