Restjes menu: Brocolli-soep, mini-quiche met paprika en bananenflap met nutella

Soms heb je van die dagen, dat je je koelkast open doet en denkt: “Hmm, dit is eigenlijk net niks meer”. Maar als het dan ook nog zo’n dag is dat je helemaal geen zin hebt om boodschappen te gaan doen, dan moet je er toch maar iets mee maken.

Gisteren trok ik mijn koelkast open en vond ik een brocolli-steel, een halve bleekselderij en 2 halve paprika’s. In de fruitschaal lagen ook nog 2 bananen die per ongeluk al opengescheurd waren. Dus de uitdaging was om dit op te maken, zonder dat ik daarvoor hele moeilijke ingrediënten nodig had.

De brocollisteel en bleekselderij gebruikte ik voor een brocolli-soepje. De paprika’s gingen met een rode ui in mini-quiches en de banaan werd in een bladerdeeg jasje gebakken met nutella als toetje.

Mini-quiches met paprikaMini-quicheBananenflap met nutella

Voorgerecht: Brocolli-soep

Nodig voor 2 personen:

– 1 brocolli-steel (de roosjes had ik al gebruikt)
– 1 grote stengel bleekselderij
– 1 ui
– 3 tenen knoflook
– Scheutje olijfolie
– 1 aardappel
– 1/2 bouillonblokje
– 1 pakje slagroom
– 2 tl mosterd
– Italiaanse kruiden
– Staafmixer, hoge bak, twee pannen en zeef

Snijd de brocolli-steel in grove stukken. Verwijder het kontje en andere harde delen, maar je hoeft hem niet helemaal te schillen. Was de bleekselderij en snijd ook deze in stukken. Snipper de ui en fruit deze samen met de brocolli, de bleekselderij en de tenen knoflook (die je wel moet pellen, maar niet hoeft te snijden of te persen, het wordt straks toch allemaal gepureerd) even aan in wat olijfolie. Schil de aardappel, snijd deze ook in grove stukken en doe deze bij de groenten. Voeg ook zoveel water toe dat het net onder staat. Kruid met italiaanse kruiden, verkruimel een half bouillonblokje erboven en doe er vast een scheutje slagroom in. Laat rustig pruttelen totdat de aardappel helemaal gaar is en de brocolli-stukken zacht. Roer er dan nog een flinke scheut slagroom door. Schep nu met een schuimspaan een gedeelte van de groenten in een hoge bak en pureer deze met de staafmixer. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het gemakkelijker te pureren. Herhaal dit totdat je pan leeg is. Zet nu een zeef op de tweede pan en werk er de soep doorheen. Dit gaat het gemakkelijkste als je een paar lepels prut op de zeef doet en met een pollepel ronddraaiende bewegingen maakt om het er doorheen te duwen. Pureer hetgeen je overhoudt nogmaals en herhaal. Op het eind hield ik ongeveer twee eetlepels groente-prut over, die te grof was. Dat kun je weggooien. Zet nu de tweede pan weer op het vuur en maak op smaak met mosterd en slagroom. Serveer met een lepel slagroom er doorheen gedraaid.

Hoofdgerecht: Mini-quiches met paprika

Mini-quiche

Nodig voor 3 mini-quiches:

– 3 plakjes hartige taart deeg (kant en klaar uit de diepvries)
– 2 paprika-kwarten (in twee kleuren)
– 1/2 rode ui
– 1/2 spaanse peper
– 1 teentje knoflook
– 1 ei
– 1 á 2 eetlepels ricotta
– peper en zout
– boter of margarine om in te vetten
– muffinvorm

Vet de muffinvorm in met wat boter of margarine. Laat het deeg ontdooien en bekleed hiermee de muffinvorm. Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Snijd de paprika in dunne reepjes, halveer deze in de lengte anders passen ze niet in de vormpjes. Snijd de ui in dunne ringen. Verwijder zaden en zaadlijsten uit de peper en snipper deze. Fruit nu de ui en peper aan met een geperste knoflookteen. Voeg de paprika toe en laat een paar minuutjes bakken. Roer ondertussen het ei los met de ricotta. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe in iedere mini-quiche alvast een eetlepel ei-mengsel. Verdeel hierbovenop het paprika-ui mengsel. Dek af met ei-ricotta-mengsel en bestrooi met peper. Bak de mini-quiches 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer 1 á 2 mini-quiches per persoon (wij deelden er 3 met z’n tweeën). Zonder soep vooraf zou ik er een salade bij geven. Je kunt deze mini-quiches ook als voorgerecht of tapas-hapje serveren. Smakelijk!

Nagerecht:
Bananenflapjes met nutella

Bananenflap met nutella
Nodig voor 2 bananenflappen:

– 2 plakjes bladerdeeg (diepvries)
– 1 banaan
– 2 eetlepels nutella
– Pure chocolade hagelslag

Snijd de banaan in stukjes. Besmeer ieder plakje bladerdeeg met nutella, leg hierop een halve banaan in stukjes. Bestrooi met hagelslag en vouw dicht. Doe nog wat nutella op de bovenkant en strooi hier ook wat hagelslag over. Bak 20 minuten op 200 graden in een voorverwarmde oven. Serveer warm met extra nutella naar smaak. Als toetje niet zo gezond, wel lekker!

Advertenties

2 Reacties op “Restjes menu: Brocolli-soep, mini-quiche met paprika en bananenflap met nutella

  1. Pingback: Over bonnetjes sparen, een nieuw motto en kapucijners in de curry. | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Vreemde ingrediënten deel 2: Venkel peer quiche | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s