Basisrecepten

In verschillende posts gebruik ik ingrediënten die je gemakkelijk zelf kunt maken. Voorbeelden zijn dressing, kruidenboter of pesto.

Hieronder een lijstje met basisrecepten van zulke ingrediënten. Dit zal aangevuld worden bij nieuwe recepten die andere basisrecepten gebruiken.

Basisrecept dressing

Neem olijfolie en (balsamico-/wijn-)azijn. Verhouding ongeveer 1:2, al lees ik op internet dat dit eigenlijk 1:3 zou moeten zijn. Neem in ieder geval wat meer azijn dan olie. Klop met een vork of kleine garde totdat je een emulsie hebt (de olie gaat niet meer drijven op de azijn). Voeg als zoetmaker honing, suiker, agavesiroop of gembersiroop toe. Maak vervolgens je dressing op smaak met mosterd, knoflook, verse of gedroogde kruiden, peper of zout. Proef met een stukje komkommer; je vinger erin dippen of van een theelepeltje proeven werkt ook wel, maar geeft niet zo mooi weer hoe het smaakt met salade erbij.

Basisrecept kruidenboter

Zorg dat je roomboter al vantevoren uit de koelkast legt. Snijd ondertussen kruiden, knoflook en ui heel fijn. Welke kruiden heb je nodig? Ik raad sowieso verse aan, maar mocht je die niet hebben, neem dan gevriesdroogde. Voor een frisse kruidenboter gebruik je munt en een scheutje citroensap, voor een traditionelere variant doe je er vooral veel rozemarijn, salie en bieslook in. Neem sowieso genoeg knoflook. Maak op smaak met zout en proef op een stukje brood.

Basisrecept tomatensaus

Tomatensaus kun je zowel van verse als van ingeblikte tomaten maken. Bij verse moet je ze eerst zelf even ontvellen: neem mooie tomaten, maak een kruisje onderin het vel, kook ze kort en scheur het velletje eraf. Verwerk ze vervolgens zoals ingeblikte tomaten. Voor de saus snipper je een ui en twee tenen knoflook. Dit fruit je zachtjes (op heel laag vuur!) aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg tijm en oregano toe. Zorg dat de uien heel lekker zacht worden. Doe dan de tomaten er pas bij. Voeg gembersiroop of suiker toe en laat onder af en toe roeren doorkoken tot het een mooie dikke saus is. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

Basisrecept groene pesto

Voor een zelfgemaakte pesto heb je helemaal niet zo veel nodig als je denkt. Neem een basilicumplant (zo een die je gewoon bij de AH kunt kopen) en knip deze vlak boven de grond af. Was het goed (er wil nog wel eens wat grond aan zitten) en maal het in porties fijn in een vijzel. Zorg dat je hierbij voldoende olijfolie doet. Neem ook een handje pijnboompitten (of cashewnoten), maal deze ook fijn in je vijzel en voeg het bij de basilicum. Is het geheel nog wat dun? Dan voeg je gewoon meer fijngemalen noten toe. Roer goed door elkaar en voilá! Je eigen pesto is een feit. Maak eventueel nog even op smaak met zout en peper.

Advertenties

5 Reacties op “Basisrecepten

  1. Pingback: Ovenschotel met pangasius en cherrytomaatjes | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Top 10 barbecue groenten | De studentenkeuken van Marjolein·

  3. Pingback: Flammkuchen deel 2: Mediterraanse stijl | De studentenkeuken van Marjolein·

  4. Pingback: Pasta met Geitenkaas-roomsaus | De studentenkeuken van Marjolein·

  5. Pingback: Studenten-bouillon met veel geduld | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s