Top 10 barbecue groenten

Een paar weken geleden schreef ik over de zomer en dat een barbecue daar niet bij kan ontbreken. Nu vind ik barbecuen best leuk, maar is het vaak te veel vlees voor mij. Toen mijn familie bedacht mee te doen met de massa en ook te gaan barbecuen, nam ik dan ook verschillende groentengerechtjes mee.

Hieronder 10 gerechten die het op verschillende barbecues al goed hebben gedaan, enigszins in volgorde van mijn favorieten. Maar eigenlijk zijn ze allemaal erg lekker!

1. Gevulde zoete puntpaprika

Tel een halve zoete puntpaprika per persoon. Halveer deze in de lengte, verwijder zaadlijsten en zaadjes en vul met verkruimelde fètakaas, gehalveerde ontpitte witte druifjes en geroosterde pijnboompitjes. Leg op een stukje aluminium-folie op de barbecue voor 10 minuutjes. Heerlijk met couscoussalade.

2. Pestospiezen met groenten

Snijd een courgette in grote blokken. Doe in een schaal met twee eetlepels groene pesto, een paar uitgeknepen teentjes knoflook en een flinke scheut olijfolie. Snijd een rode ui in grove stukken. Prik een cocktailprikker door ieder stuk ui om te voorkomen dat alle schillen loslaten. Doe deze bij de courgette in de schaal. Bestrooi met zeezout en peper en laat een paar uur staan. Snijd ondertussen champignons en paprika in grove stukken. Neem per spies een stuk courgette, een kerstomaatje, een stuk champignon, een stuk ui en een stuk paprika. Grill de spiezen ongeveer 5 à 10 minuten totdat de groenten beetgaar zijn. Serveer met tomaten salsa.

3. Gevulde champignons

De klassieker op de gourmet, maar dan in het groot. Neem grote champignons, verwijder het steeltje en vul het ontstane gat met kruidenkaas of kruidenboter. Leg een paar minuten op de barbecue totdat de vulling gesmolten is. Serveer met stokbrood. Een andere optie die ik laatst ontdekte op een vega-bbq was champignons gevuld met rode pesto en feta. Ook erg lekker!

2013-12-26 17.31.17

4. Gevulde tomaten

Neem grote, mooie trostomaten. Laat het kroontje erop zitten. Snijd het kapje van de tomaten af en hol de tomaten uit. Kook rijst en vul de tomaten voor 1/3 met rijst. Neem groene pesto (of maak zelf met 1 basilicumplant, een flinke scheut olijfolie en een handje cashewnoten) en doe dit bovenop de rijst. Eventueel voeg je kaas toe. Leg het kapje bovenop de tomaat. Pak de tomaat aan de onderzijde in aluminiumfolie en gril op de bbq totdat de tomaat gaar is. De vulling is al gaar, maar als je kaas toevoegt zou die gesmolten moeten zijn.

5. “Verrassingstomaatjes”

Deze kleine tomaatjes zijn een ware verrassing, omdat ze er niet uit zien alsof er iets mee is gebeurd. Neem mooie roma- of pruimtomaatjes. Maak een kruisje aan de onderkant van de tomaten, snijd echter niet helemaal door het vruchtvlees heen. Neem een klein stukje aluminiumfolie, doe hier een klein klontje boter en een beetje pesto op. Zet de tomaat erin en vouw het folie om de tomaat heen. Zorg dat de bovenkant er nog bovenuit komt. Gril kort op de barbecue totdat de tomaat warm is. Onderin het folie zit nu een heerlijke pesto-tomatensaus die je met de tomaat mee opeet.

6. Supersnelle gepofte aardappels

Schil een aardappel en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm. Kook ze kort voor. Neem een stuk aluminiumfolie, doe hierop een aardappel in stukjes, een scheut olijfolie of een klontje boter, een stuk fijngesneden ui en een geperst teentje knoflook. Voeg eventueel extra kruiden (rozemarijn is een aanrader) toe. Vouw het folie om de ingrediënten heen. Bak de aardappels op de barbecue. Dit duurt stukken minder lang dan de traditionele gepofte aardappel, die in z’n geheel wordt gebakken in een stuk folie. Serveer met vlees of een romige saus.

7. Suikermaïs!

Deze klassieker is ook al bij de meesten bekend denk ik. Verwijder bladen en draden en kook de maïskolven kort voor. Leg ze dan op de barbecue totdat de buitenkant enigszins bruin gekleurd is. Je kunt ze eventueel op een spies steken om ze gemakkelijk om te kunnen draaien.

Groenten op de barbecue

8. Warme appeltjes

Niet echt een groente, wel verrukkelijk. Het is vooral erg lekker als nagerecht, maar kinderen zullen dit ook graag bij het hoofdgerecht eten. Schil een appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes. Neem een stuk aluminiumfolie en leg hierop de appelstukjes. Voeg een klontje boter toe en wat kaneel. Eventueel kun je suiker toevoegen voor de zoetekauwen. Vouw het folie dicht en leg op de barbecue. Dit werkt vooral erg goed aan de rand, waar het niet zo warm is, of aan het eind van de barbecue, als hij al een beetje afgekoeld is. Lekker met vanille-ijs!

9. Falafel

Ook nummer 9 is niet echt een groente. Het is echter wel een gerecht gebasseerd op groenten (kikkererwten) en kruiden. Vegetarisch op en top dus! Ik heb wel eens de kant-en-klare falafel uit het vleesvervangers schap geprobeerd, maar die vond ik niet zo. Ik heb het nog nooit helemaal zelf gemaakt, maar gelukkig verkopen ze pakjes waaraan je olie en/of water moet toevoegen en dan kun je het toch “zelf” maken. Ik frituur de falafelballetjes dan in de wok alvorens ze op een spies te steken. De spiezen kunnen zo op de bbq en hoeven alleen nog warm te worden. Serveer met knoflooksaus.

10. Salades!

Niet echt voor op de barbecue, maar zeg nou zelf. Salades kunnen toch niet ontbreken bij een goede barbecue. Mijn favorieten zijn een snelle sla-tomaat-feta-komkommer salade met balsamico dressing, een couscoussalade met paprika, komkommer, feta, druifjes, yoghurt en veel verse kruiden (munt, basilicum), pastasalade met maïs, kruidenkaas (á la philadelphia), rode ui en kerstomaatjes, de huzarensalade (niet vegetarisch) of een salade caprèse met tomaat, mozzarella en basilicum. Heerlijk!

Nu ga ik weer snel naar buiten, genieten van het weer!

Advertenties

4 Reacties op “Top 10 barbecue groenten

  1. Pingback: Zomer! | De studentenkeuken van Marjolein·

  2. Pingback: Vega-burgers met kerrie | De studentenkeuken van Marjolein·

  3. Pingback: Foodblogswap: Meringue met sinaasappelcrème | De studentenkeuken van Marjolein·

  4. Pingback: Gevulde paprika voor op de barbecue | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s