Flammkuchen uit Duitsland

Flammkuchen met herinneringen

Vorig jaar heb ik een half jaar in Duitsland gewoond en gestudeerd. Nu staat Duitsland niet echt bekend om zijn geweldige keuken, en hebben we vooral internationaal gegeten. De groep studenten was ook erg internationaal (van Bangladesh en China tot Chili en Brazilië, waartegen wij als Nederlanders en Duitsers toch wel erg saai afsteken), dus dat kwam goed uit.

Toch wil ik graag een typisch Duits gerecht met jullie delen. Behalve de “Wurst” was dit een van de weinige Duitse gerechten die mijn goedkeuring konden wegdragen. De Flammkuchen. Maar dan wel een supersnelle studentenversie, voor als je weinig tijd of geld hebt of veel gasten krijgt.

Ingrediënten:
Voor de bodem:
– Wraps. That’s it.

Voor de saus:
– Crème fraîche
– Knoflook
– Peper
– Zout
– Paprikapoeder

Als topping:
– Rode ui in dunne ringen
– Spekjes
– Bosui / Lente-ui in kleine stukjes
– Geraspte kaas

Hoe bereid je het?
Vul kleine schaaltjes met de ingrediënten. Maak alleen de saus vantevoren aan: roer één pakje crème fraîche los met twee uitgeperste tenen knoflook, maak op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Snijd de rest van de ingrediënten gewoon fijn en zet in schaaltjes op tafel. Leg de wraps op een mooi bord of schaal en verwarm de oven vast voor op 200 graden.
Laat nu de gasten zelf een wrap beleggen, of gebruik extra grote wraps en snijd deze in punten. Bak iedere wrap in 6 tot 8 minuten in de oven, totdat de randen knapperig zijn en de kaas gesmolten.

Je kunt natuurlijk altijd variëren in de saus en/of toppings. Zo is het heel makkelijk om voor een vegetarische versie de spekjes weg te laten of te vervangen door tofu of gegrilde groenten. Roer ook eens een scheutje curry of ketchup door de saus voor een mooi rood effect (en een onverwachte smaak). Of bestrooi de hele wrap met paprikapoeder voor het serveren.

ps. De saus hoor je eigenlijk te maken met Schmand. Dit is een Duits product wat ik in Nederland nog nergens tegen ben gekomen. Als je het kunt kopen, neem het mee! Het is een soort crème fraîche, maar dan minder vet. Gelukkig weten ze het in Duitsland ook niet precies… Wat ik wel weet, is dat ik het spul ideaal vond voor onder andere Flammkuchen, maar ook voor taarten, ovenschotels, pastasaus of als basis voor verschillende sauzen.

pps. Voor een iets luxere versie vervang je de wrap door een kant-en-klare pizzabodem. Kijk dan wel even op de verpakking hoe lang je het dan moet bakken.

ppps. Voor de allerluxeste (niemand schijnt te weten hoe je dat schrijft) versie gebruik je natuurlijk zelfgemaakt deeg. Ik vond hier een recept voor het deeg en ideeën voor andere toppings. Aanradertje!

Advertenties

Een Reactie op “Flammkuchen uit Duitsland

  1. Pingback: Flammkuchen deel 2: Mediterraanse stijl | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s