Antipasti en geweldig eten in Nijmegen

Antipasti en geweldig eten in Nijmegen

Na het oer-Nederlandse recept voor huzarensalade van vorige keer, is het tijd voor iets internationaals. En welke keuken is er nu internationaler dan de Italiaanse? Oke, de Chinese misschien, maar verder weet ik er zo één-twee-drie geen op te noemen. En ik houd nu eenmaal veel meer van Italiaans dan van Chinees eten.

Bij Italiaans eten denk ik niet direct aan de geweldige pizza’s, pasta’s of tiramisu’s, al kan ik van deze drie heel erg genieten. Ik denk aan Antipasti. Kleine hapjes, als voorgerecht, borrel of amuse. Dus bij deze, mijn idee van antipasti.

Wat heb je nodig?
– Een mooie schaal of een groot bord
– Vleeswaren (tenminste Prosciutto – of andere gerookte ham – en Italiaanse of Spaanse worst)
– Gegrilde groenten (warm of koud, paprika, tomaat, aubergine en/of courgette)
– Pesto/tapenade (zelfgemaakt het lekkerst!)
– Brood (ciabatta, bruschetta, eventueel zelfs stokbrood of soepstengeltjes)
– Kaas (mozzarella, pecorino of parmezaan)
– Rucola (met balsamico)
– Carpaccio of vitello tonato (wel in kleine porties, kun je zelfs kant en klaar kopen tegenwoordig)
– Olijven, kappertjes, pijnboompitjes en andere garnering
– Tomaten (cherry- of groot, vers, zongedroogd of gegrild, doet er niet toe, als er maar tomaten zijn!)
– Basilicum

Wat gaan we er mee doen?
We leggen alles mooi op een schaal. Vleeswaren netjes uitgespreid op een bedje van rucola, broodjes al belegd of met kleine schaaltjes pesto/tapenade erbij, tomaatjes met mozzarella op een prikker of los met vorkjes erbij, het doet er niet toe. Leg bij voorkeur wat rucola onder de gerechtjes, en strooi wat basilicum, pijnboompitjes en/of kaas eroverheen.

Deel je met z’n tweeën zo’n mooie schaal als hierboven, dan heb je verder niets nodig. Een lekkere koffie als afsluiter en voilá, een simpele, gezonde maaltijd. Die er ook nog eens prachtig uitziet.

Serveer je dit voor meer mensen, dan is het natuurlijk een voorgerecht of borrelschaal. Doet er niet toe, het is per definitie een geslaagd gerecht!

De foto is overigens genomen bij De Blonde Pater in Nijmegen (aanrader, beetje reclame maken kan geen kwaad: http://www.blondepater.nl/). Vriendlief en ik deelden deze schaal, dronken een Mocchachinno en gingen voldaan de deur uit. In totaal hoefden we maar zeventien euro af te rekenen. Als dat niet binnen een studentenbudget valt, dan weet ik het ook niet meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s