Zomerse temperaturen: Huzarensalade

Eindelijk, het is zover. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten, het gras is gaan groeien en de jurkjes kunnen uit de kast. Na lang wachten heeft de natuur dan toch besloten om ons ook dit jaar een zomer te gunnen.

En wat past nou helemaal niet bij elkaar? Juist. Zomer, hitte en eten. Het is niet voor niets dat de Fransen pas om 8 uur bedenken dat ze nog moeten eten. Dat de Italianen en Spanjaarden voor 9 uur echt niet aan tafel gaan. Maar wij, stugge Nederlanders, willen om 6 uur eten. Goed eten, en dat in de Zon. Met hoofdletter Z, want anders worden we niet bruin.

In Nederland vind ik het daarom ook altijd moeilijk om te bedenken wat ik wil eten op zo’n zomerse dag als vandaag. Op vakantie heb ik nooit moeite om lekker eten naar binnen te werken, ook al is het bloedheet. Op het terras in Frankrijk, wijntje erbij, heb je keuze uit tientallen mooie gerechtjes, de één nog lekkerder dan de ander. Mijn culinaire ontdekking van afgelopen zomer (2012): “Brochetta”, de Franse variant van Bruschetta, het bekende belegde gegrilde broodje. Daarover later meer, beloofd!

Maar goed, ik was dus op zoek naar typisch Nederlands zomer-eten. En waar kwam ik op uit? Juist, de klassieker die bij iedere barbecue staat te schitteren naast de fruitsalade: de huzarensalade.

Zie hier het experiment van vorige week, toen het ook lekker weer was:

Huzarensalade

Vooraan zien we de huisgemaakte huzarensalade, met daarachter gegrilde gemengde groenten met bieten en fetakaas, en omdat vriendlief heel graag frietjes wilde, geserveerd met frieten en mayonaise. Om het gezond te houden he!

Recept huzarensalade voor 4-6 personen:

– 1 pot rundvleesbouillon met stukjes vlees
– aardappels voor 4 personen
– scheutje azijn
– mosterd
– zilveruitjes
– appel
– augurk
– doperwtjes (en eventueel worteltjes) uit de diepvries
– mayonaise
– peper en paprikapoeder

Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes (kleiner dan dobbelstenen!). Kook ze in de rundvleesbouillon, met stukjes vlees en zoveel water dat ze net onderstaan beetgaar. Voeg een scheutje azijn toe. Giet het overtollige vocht af. Laat de aardappels en het vlees afkoelen. Schil de appel en snijd in even kleine blokjes als de aardappel. Snijd de augurken fijn. Roer de aardappels, appel, augurkjes, uitjes en doperwten door elkaar met de mayonaise en de mosterd. Gebruik zoveel mayonaise (of frietsaus) als je nodig hebt om het smeuïg te maken. Voor de mosterd hou ik ongeveer 2 a 3 theelepels aan, maar gebruik zoveel als lekker is. Kruid met peper en paprikapoeder. Ik vind het niet nodig om extra zout toe te voegen omdat de bouillon al veel zout heeft afgegeven aan de aardappels, maar mocht je van zout houden, voel je niet geremd om het te gebruiken.

Serveer met barbecue, of met bieten-groenten en frietjes zoals ik deed. Maar in het kader van de zomer raad ik de barbecue aan!

Smakelijk eten (en drinken, want een koud biertje kan hier natuurlijk niet bij missen)!

Advertenties

Een Reactie op “Zomerse temperaturen: Huzarensalade

  1. Pingback: Top 10 barbecue groenten | De studentenkeuken van Marjolein·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s