Appeltaart – Altijd lekker

Appeltaart - Altijd lekker

Als je google gebruikt om een foto van een stukje appeltaart te zoeken, vind je enorm veel appeltaarten, waarvan er maar enkele aan mijn verwachting van appeltaart voldoen. De foto hierboven is er zo-een; een mooi stukje taart wat er niet uit ziet alsof het zo uit de fabriek komt. Deze komt overigens uit een appeltaart-test: http://appeltaart-test.blogspot.nl/2011_05_01_archive.html.

Maar goed. Appeltaart dus. Want wat is er nu lekkerder dan een stukje zelfgebakken appeltaart. Ieders moeder/grootmoeder heeft wel een eigen recept, met of zonder krentjes, rozijntjes, noten, custard, noem het maar op. Mijn recept is simpel maar doeltreffend; het is immers ‘slechts’ appeltaart.

Ingrediënten:
Appels (goudreinet) – 0.8-1 kilo
Zelfrijzend bakmeel – 300 gram
Margarine of boter – 200 gram
Witte basterdsuiker – 150 gram
Scheutje appeldiksap
Twee beschuiten
Twee eieren
Kaneel en suiker voor bij de appels

Doe het meel en de suiker in een kom. Snijd de boter in dobbelsteentjes er doorheen. Doe de eieren (hou een klein beetje over om op de taart te doen) en een klein scheutje appel-diksap erbij en kneed het deeg met koude handen tot een mooie bal. Zet de bal deeg in een kom op een koele plaats terwijl je de appels klaarmaakt.

Schil de appels en snijd er naar wens dobbelsteentjes of plakjes van. Smaakt niet anders, ziet er alleen anders uit. Bestrooi ruim met kaneel en naar smaak met suiker. Verkruimel boven een apart kommetje alvast de beschuiten en verwarm de oven vast voor op 170-180 graden (afhankelijk van je oven – hetelucht 170, elektrisch 180 – en dan nog klopt dit niet altijd).

Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Verdeel het deeg in twee delen; ongeveer 2/3 voor de bodem en randen, ongeveer 1/3 voor er bovenop. Bekleed de springvorm met het deeg. Strooi dan de verkruimelde beschuiten over de bodem. Prik met een vork een heleboel gaatjes in de bodem, dan kan het vocht weg. Zo worden de beschuitkruimels ook enigszins in de bodem gedrukt. Vul de taart dan met het appel-suiker-kaneel mengsel. Rol van het overgebleven deeg dunne rolletjes die je kruislings over de taart legt. Maak ze aan de randen vast. Bestrijk de taart met het restje ei wat nog over is voor een mooi glans effect. Bak de taart ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.

Je kunt natuurlijk wel allerlei extra ingrediënten toevoegen of dingen veranderen. Denk hierbij aan de hierboven genoemde noten, krenten en rozijnen, maar ook gedroogde cranberries of abrikozen of zelfs studentenhaver in z’n geheel kun je er door doen. Ook kun je het ei wat je er naderhand overheen smeert vervangen door abrikozen/perzikenjam, dit geeft ook een mooi glanslaagje. Voor een veganistische versie gebruik je behalve zelfrijzend bakmeel ook wat extra bakpoeder en vervang je de smeuïgheid van het ei door een scheutje extra diksap.

Na dat lange uur wachten is het dan zover, je eigen appeltaart is klaar! Serveer met of zonder slagroom, met of zonder roomijs en met of zonder vanillesaus. Al zijn die laatste twee wel mijn persoonlijke favoriet bij zo’n lekkere taart. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s